Whisky glazen

Bij welk soort whisky glazen komt je whisky nu het beste tot zijn recht? Een beetje onderzoek en logisch nadenken leert je dat sommige vormen wel werken en sommige vormen niet. In deze post zal ik je in het kort uitleggen wat het beste soort glas is en welke soorten whisky glazen minder goed werken. Voor alles geldt het basisprincipe: Je ruikt veel meer dan je proeft. Geur is ontzettend belangrijk in het herkennen en beleven van verschillende smaken.

plan-whisky-proeverij-in

Tumbler Glas

harvey specter
Dit is het soort glas wat het meest geassocieerd wordt met whisky. Het tumbler glas, of het whisky glas. Amerikaanse media hebben er voor gezorgd dat dit glas synoniem is aan ‘scotch on the rocks’. Advocatenicoon en algeheel eindbaas Harvey Specter drinkt zijn Macallan 18 het liefst uit zo’n glas. Het voordeel vaan een tumbler is dat de ijsblokjes mooi gelijkmatig smelten, het plezierig drinkt (je hoeft je hoofd niet achterover te gooien) en het glas mooi stevig staat. Als je je whisky dus graag ‘on the rocks’ drinkt. Dan werkt dit het beste. De nadelen zijn dat de aroma’s die in de whisky aanwezig zijn erg snel vervliegen. De whisky zal daarom een stuk minder smaakvol overkomen. Helemaal als je het combineert met ijs. Want naast verwatering zal de kou ook je smaakpapillen verdoven.

Conclusie

Prima voor casual drinken en ‘normale’ whisky.

Shot Glas

shot glas Ok. Hier ga ik niet al te veel woorden aan vuil maken. Je ruikt het niet, je proeft het niet, je drinkt te snel. Absoluut. Nooit. Whisky drinken uit een shot glas. Shotglazen zijn voor smaakloze dranken, cocktails zoals de B52 of andere zoete meuk.

Conclusie

Lijkt me duidelijk. Niet doen.

Copita Glas

copita glas Dit is het glas wat gebruikt wordt door master blenders. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de blended whisky of malt whisky in je glas. Voor mij is dit het prettigste glas om uit te drinken. Het glas loopt taps toe, dus de aroma’s komen goed samen bovenin je glas. Omdat hij op een voetje staat, kun je goed je hand om het glas vouwen. Hiermee warm je de whisky op en zullen eerst de scherpe aroma’s vervliegen. Daarna komen de overige aroma’s goed vrij. Je kunt mooi zuinig schenken waardoor je nog langer kunt genieten van je fles whisky.

Conclusie

Koop een paar van dit soort whisky glazen. Voor de liefhebber.

Glencairn Glas

Glencairn glas Dit is het glas wat de meeste liefhebbers gebruiken. Het combineert het beste van 2 werelden. De vorm van de copita en de stevigheid van de tumbler. Het is een mooi glas, en het ligt lekker in de hand. Het glas is wat lastiger om op te warmen, dus het heeft niet mijn voorkeur. Maar als je een feest geeft en je wilt je gasten een goed glas whisky voorschotelen, dan is de Glencairn hét glas om te gebruiken. Het drinkt lekker, ziet er goed uit en doet de whisky goed tot zijn recht komen.

Conclusie

Elke liefhebber moet een setje van 6 in huis hebben.

Alternatieve whisky glazen

perfect dram glassalternative whisky glass cognac glass Er zijn een aantal verschillende soorten glazen die je kunt proberen. Het perfect dram glas (rechts) is een kleinere versie van de glencairn. Perfect voor proeverijen. Je kunt ook altijd nog een cognacglas proberen. Mooi groot en rond. Ook daar komen de aroma’s goed naar boven en je kunt de whisky goed opwarmen. Meer en meer mensen claimen hét perfecte whiskyglas te hebben ontwikkeld. Mijn advies is: zorg dat het taps naar boven toeloopt, zodat je goed kunt ruiken. Geur is alles! Voor de rest bepaal je zelf welk soort glas jij het lekkerst vindt drinken.

Zelf een whiskyproeverij organiseren?

  • Proeverij bij jou aan huis of op locatie
  • Inmiddels meer dan 200 proeverijen verzorgd
  • Verrassende en goede whiskies
  • Leerzaam en Leuk
  • Leer goede whisky kopen

Wil ervaren hoe verschillende glazen je smaak beinvloeden? En wil je dus een whiskyproeverij organiseren onder leiding van een enthousiaste kenner? Plan dan direct een afspraak in of neem vrijblijvend contact met me op.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *