Whisky Alternatief | Armagnac

Wij whiskydrinkers weten over het algemeen wat we lekker vinden. We houden van goede whisky en zijn niet bang om daarvoor te betalen. Toch is whisky wel erg duur aan het worden. Daarom in deze serie een aantal alternatieven die je als whiskydrinker echt eens zou moeten proberen. Het eerste alternatief wat ik je inschenk is een Armagnac. Een klein product uit Frankrijk. Niet zo’n groot product en niet zo populair. Meestal betekent dat goede dingen voor de kwaliteit..

Armagnac

Er is een kans dat je nog nooit van Armagnac hebt gehoord. Daarom eerst even vertellen wat het is. Daarna vertel ik je waarom het een goed alternatief is voor whisky.

Armagnac is familie van Cognac, het grote verschil met cognac is dat het de smaak van de drank vooral fruitig moet zijn, en de vatrijping daar op aanvult. Bij Cognac is het vaak andersom. Armagnac kan wat pittiger zijn dan Cognac. Gascogne

De druiven die gebruikt worden voor armagnac zijn Colombard, Ugni Blanc en Folle Blanche. Over het algemeen zijn dit druiven die niet geschikt zijn voor het maken van wijn omdat ze behoorlijk zuur zijn.

Armagnac wordt gedestilleerd in kleine ketels die voorzien zijn van platen waardoor men in een keer kan stoken naar een percentage van minimaal 55%. Ook dat is een verschil met cognac, want daar stoken ze in twee ‘sessies’.

Armagnac is net als Cognac een beschermde naam waaraan hoge eisen en strenge regels verbonden zijn. Een van de dingen die je daarbij zult tegenkomen zijn ‘Franse’ leeftijdsaanduidingen.

plan-whisky-proeverij-in
 • Connector.

  VS

  Staat voor ‘Very Superior’ en moet minimaal 1,5/2 jaar in een eikenhouten vat hebben gelegen. Bij Armagnac is dit Frans eikenhout.

 • Connector.

  VSOP

  Very Superior Old Pale. Wie met die namen is gekomen weet ik niet, maar in ieder geval moet VSOP een jaar of 5 oud zijn. Bij armagnac is het eerder regel dan uitzondering dat het veel langer heeft gerijpt dan dit vereiste.

 • Connector.

  XO

  Extra Old. Minimaal 6 jaar. Maar doorgaans veel langer. Bij Tariquet Armagnac is de XO vaak 12 jaar oud bijvoorbeeld. Daarboven vind je Hors D’age en Napoleon als leeftijdsaanduidingen.

 • Connector.

  Vintage

  Een veel voorkomende traditie bij Armagnac is dat je veel vintages ziet. Armagnacs gedestilleerd in bepaalde jaren. 1965, 1979, 1983, allemaal jaartallen die nog goed te verkrijgen zijn. Overigens hoeft het niet zo te zijn dat een Armagnac uit 1965 50 jaar in een vat heeft gezeten.

Die vintages zijn erg leuk omdat de kans levensgroot is dat je uit jouw geboortejaar nog een Armagnac kunt vinden die goed betaalbaar is. Ik heb flessen gezien van 50 jaar oud voor onder de 100 euro. Voor een 50 jaar oude whisky moet je een tweede hypotheek op je huis nemen. …

Armagnac als whisky alternatief

Dus. Armagnac als whiskyalternatief. Mijn argumenten voor zijn dat Armagnac een goede prijs/ kwaliteit verhouding heeft. Je kunt iets ouds kopen voor relatief weinig. Omdat het een klein product is, kun je uitgaan van minimale marketing en maximale productkwaliteit. Armagnac heeft meer karakter dan cognac, iets wat de whiskydrinker zal aanspreken. Meestal zijn Armagnacproducenten familiebedrijven met een lange historie. En als laatste, niet onbelanrijke argument, vind ik Armagnac gewoon een hele lekkere drank.

Ben je overtuigd? Of misschien nog niet helemaal? Laat je overtuigen tijdens een proeverij. Wees gerust, ik neem altijd genoeg whisky mee. Maar ik ga de uitdaging graag aan je te overtuigen van Armagnac.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.