Wat is Japanse whisky?

suntory

De oorsprong van Japanse whisky

Japanse whisky bestaat al wat langer dan je waarschijnlijk gedacht had. Het begon allemaal in de jaren 20 van de 20e eeuw. Twee mannen waren erg belangrijk: Shinjiro Torii en Masataka Taketsuru. Die laatste ging naar Schotland om scheikunde te studeren en ‘liep stage’ bij de Hazelburn en Longrow distilleerderijen in Schotland. Toen Torii een whiskymaker zocht voor zijn Suntory distilleerderij, kwam hij al snel bij Taketsuru uit. Na een aantal jaren samengewerkt te hebben, begon Taketsuru de Nikka distilleerderij. Die twee bepalen nog steeds het Japanse whiskylandschap.

Suntory whisky

De stijl van Japanse whisky

Omdat de grondlegger van Japanse whisky de kunst had geleerd in Schotland, gaan veel mensen er van uit dat Japanse whisky een kopie is van Schotse whisky. Niets is minder waar! Het is lastig om de vinger te leggen op de Japanse stijl, maar over het algemeen zijn de whiskies verfijnd en heel helder in geur en smaak. Dat is wat een lastige term, maar anders kan ik ’t ook niet uitleggen.

Wat bijzonder is aan Japanse whisky, is dat men niet de tijd had en wilde nemen om jarenlang te proberen goede whisky te maken. Ze hebben het whiskymaken op een wetenschappelijke en technologische manier benaderd.

Wat je in Japan dus vaak tegenkomt is een ketelhuis met heel veel verschillende vormen ketels. Hierdoor kunnen ze veel stijlen maken om zo tot een specifieke smaak te komen. Ze hoeven dus ook niet onderling te handelen in vaten om een blended whisky te maken. Ze kunnen alles wat ze nodig hebben zelf maken. Op de afbeelding hieronder zie je alle verschillende vormen ketels die dus verschillende stijlen whisky kunnen produceren.

Yamazaki ketels

De regels van Japanse whisky

Wat regelgeving betreft blijven de Japanners ook dicht bij de Schotten. Een minimum van 40%, gerijpt voor een periode van minimaal 3 jaar en 1 dag in Eikenhout. Waar de Schotten eigenlijk alleen Europees en Amerikaans eiken gebruiken, gebruiken de Japanners ook nog een Mizunara eiken. Dat is een Japanse eikensoort die weer een heel andere smaak afgeeft. Maar omdat het niet heel praktisch is (het hout lekt heel snel) wordt het niet heel vaak gebruikt. Verder mag er net als bij Schotse whisky geen smaakstof toegevoegd worden en moet het gemaakt zijn van 100% graan.

plan-whisky-proeverij-in

Japanse whiskymerken

Er zijn nog best wel wat verschillende merken in Japan, al zijn de meeste merken in handen van de twee grote bedrijven, Suntory en Nikka. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de verschillende merken en de stijl van die whisky. Misschien dat het je zoektocht naar een goede Japanse whisky weer wat gemakkelijker maakt.

Het bekendste en grootste merk van Suntory. Het is de eerste Japanse distilleerderij, opgericht door Shinjiro Torii. De stijl is over het algemeen fruitig en clean.
Een van mijn favoriete Japanse whiskies. Ook eigendom van Suntory, maar een andere stijl. Heel fris, soms een beetje rokerig en altijd iets grassigs. Hakushu is een van de grootste whiskydistilleerderijen ter wereld met een capaciteit van 30 miljoen liter alcohol per jaar.
Een distilleerderij van Nikka en tegenhanger van Yiochi. Een lichte en fruitige whisky die perfect past bij een zomerse middag of avond.Miyagikyo
Ook in handen van Nikka. Bij Yoichi in het noorden van Japan maken ze rokerige whisky. Het was een van de wensen van Taketsuru om rokerige whisky te maken. En ook een van de redenen waarom hij Nikka heeft opgericht. Torii voelde daar namelijk niks voor.
Elke Nikka en Hibiki is een blended whisky. Nikka blends komen van Miyagikyo en Yoichi. Hibiki komt van Yamazaki en Hakushu. De Nikka from the Barrel (in een klein vierkant flesje) is een ontzettende aanrader trouwens!
Twee distilleerderijen die niet meer bestaan. De kans is niet heel groot dat jij en ik deze whisky nog te proeven krijgen want een fles kost al gauw enkele duizenden (!!) euro’s. Mocht je dus nog een flesje hebben liggen. Wees er maar zuinig op. Mocht je toch een Hanyu willen proeven, Chichibu is een whisky die gemaakt wordt door de makers van Hanyu.Hanyu

Is Japanse whisky nou beter dan Schotse whisky?

In het nieuws heb je een tijd geleden kunnen lezen dat de beste whisky ter wereld uit Japan kwam. Natuurlijk is dat subjectief. In Japan maken ze goede whisky die ontzettend populair is. Dat is ook de reden dat je niet veel Japanse whiskies met een leeftijd in de schappen zult tegenkomen. Maar het beste? Dat zul je toch zelf moeten gaan ondervinden. Tijdens een proeverij bijvoorbeeld…