Wat is Ierse whiskey?

Ierse whiskey

Ooit wat Ierse whiskey de bom. Veel meer nog dan Schotse whiskey. Tegenwoordig is dat andersom, maar gelukkig is de Ierse whiskey weer bezig met een opmars en zien we steeds meer nieuwe (en oude) merken weer terug komen. Maar om de vraag: “wat is Ierse Whiskey?” te kunnen beantwoorden moet je een stuk terug in de geschiedenis. Leest u maar mee.

Ruige Schot vs. Vriendelijke Ier

De Schotten maakten whisky die vrij zwaar en ruig was en dus lang niet bij iedereen in de smaak viel. De Ieren daarentegen maakten een Potstill whiskey die in grote ketels gedestilleerd werd van een mix van zowel gemoute als ongemoute gerst. Je moet weten dat er een aantal regels die invloed hebben op de zuiverheid van een whiskey, en dat zijn onderandere: Hoe groter de ketel hoe schoner je whiskey (koper zuivert namelijk) en hoe vaker je destilleert hoe zuiverder je drank (kijk maar naar vodka).

De reden dat de ketels zo groot waren kwam omdat de whiskey zo populair was. De reden dat ze ook ongemoute gerst gebruikten kwam omdat de Engelse overheid belasting hief op gemoute gerst. Zo hoefden ze dus minder belasting te betalen.

plan-whisky-proeverij-in

De val van Ierse whiskey

Veel Ieren immigreerden natuurlijk naar Amerika. Zij namen de distilleerkunst mee en natuurlijk hun liefde voor hun Ierse whiskey. Een grote exportmarkt leek gegarandeerd. Dat was het ook, voor een tijd. Ierse whiskey groeide en werd dé meest populaire drank. Helaas komt aan alle goede dingen een eind. In dit geval werd dat eind veroorzaakt door een paar dingen, Een handelsoorlog met Engeland, de drooglegging in Amerika en een paar wereldoorlogen.

Pot still

De Midleton Pot still.

tijdens de drooglegging werd een hele hoop rotzooi gemaakt door mensen en verkocht als Ierse whiskey. Dat daar dan vervolgens mensen vrij dood van gingen is natuurlijk niet zo goed voor je merk…

De Schotten vulden slim het gat wat de Ieren hadden achter gelaten met hun inmiddels toegankelijke blended whisky. Het aantal ditilleerderijen in Ierland decimeerde van meer dan 100 naar een handje vol, waaronder Jameson’s en Bushmills. Een paar merken sloegen hun handen ineen om het hoofd boven water te kunnen houden. Veel verschillende merken worden dan ook onder één dak gemaakt.

Soorten Ierse whiskey

Pot Still Whiskey

Dé oorspronkelijke vorm van Ierse whiskey. 3 keer gestookt in grote koperen ketels van een mix van zowel gemoute als ongemoute gerst.

Voorbeelden van deze soort zijn:

  • Writer’s Tears
  • Redbreast
  • Green Spot

 

Blended whiskey

De meest voorkomende soort. De meeste Ierse whiskeys die je regelmatig drinkt of hebt gedronken zijn blended whiskeys. Ze zullen dan ook maar een klein deel ‘triple distilled’ whiskey bevatten. Denk aan merken als:

  • Jameson’s
  • Paddy’s
  • Kilbeggan

Single malt whiskey

  • Eigenlijk hetzelfde als Schotse single malt whisky. Dus 100% gemoute gerst uit een enkele distilleerderij. Soms 2 keer gedestilleerd en soms 3 keer. Voorbeelden zijn:
  • Bushmills
  • Connemara
  • Quiet Man