Wat is Bourbon whiskey?

Bourbon Whiskey

Wat is bourbon whiskey?

In dit artikel leer ik je waar bourbon vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en vertel ik je welke bourbons de moeite waard zijn om te proeven. Schotse whisky is gebonden aan strenge regels. Dat is een van de redenen waarom het zo populair en zo goed is.

Bourbon Whiskey

Bourbon is ook gebonden aan regels, al liggen de accenten anders dan bij de Schotse broer. Maar bij deze Amerikaanse drank is het goed om eerst even de geschiedenis in te duiken.

Bourbon geschiedenis in een notendop

Mensen maken sterke drank van datgene wat om hen heen voor handen is. Toen de Europeanen zich settelden in Amerika namen ze de distilleerkunst met zich mee. Uiteindelijk bleek maïs in Amerika erg goed te groeien en dat gebruikten ze dan ook om drank van te maken.

De naam Bourbon komt van Bourbon county, die weer vernoemd is naar een Franse adellijke familie die heeft geholpen de Engelsen te verslaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.

Bourbon was lange tijd een erg populaire drank, maar na de drooglegging aan het begin van de 20e eeuw en de tweede wereldoorlog daarna, was de dorst naar een authentiek Amerikaans product weg. Men dronk liever Schotse whisky of andere dranken. Bourbon verdween in een hoek en werd gezien als een drankje voor oude mensen.

plan-whisky-proeverij-in

De opmars van ‘Craft’

Het is pas sinds de laatste 10 jaar dat Bourbon weer bezig is met een opmars. De aanstichter van die opmars is ook gelijk de reden dat Bourbon zo interessant is geworden. Die aanstichter is de zogenaamde ‘Craft movement’. Diezelfde beweging heeft ook een tak in de bierwereld, en we weten allemaal hoe dat is gegaan…

‘Craft’ staat niet per se voor kwaliteit en oude ambacht, maar vaak wel voor experimenteren, kleinschaligheid en verrassingen. Toen deze kleinschalige bourbons aan populariteit wonnen, moesten de grotere producenten wel aanhaken en dat resulteerde in leuke en lekkere nieuwe soorten van oude bekenden als Four Roses of Buffalo Trace.

Bourbon regels

Zoals beloofd, een opsomming van de regels die Bourbon maken tot de drank die hij is.

  • Bourbon wordt gemaakt van minimaal 51% maïs, aangevuld met andere granen als Gerst, rogge en tarwe. Dit mengsel verschilt per distilleerderij en wordt de ‘mashbill’ genoemd.
  • Bourbon wordt gerijpt in nieuwe eikenhouten vaten. Het maakt niet uit hoe lang. Er is dus geen minimale tijd tenzij er op de fles ‘Straight Bourbon’ staat, dan moet hij minimaal 2 jaar oud zijn.
  • Net als bij Schotse whisky moet het minimale alcoholpercentage 40% zijn.
  • Wat ook hetzelfde is als bij Schotse whisky, is dat er geen smaken aan mogen worden toegevoegd. Gebeurt dit wel, dan is het een ‘spirit drink’ of whisky-based liqueur.
  • Wat wel anders is dan bij Schotse whisky, is dat je géén kleurstof mag toevoegen aan bourbon. Dat het dan toch zo’n mooie donkere kleur heeft, komt door het gebruik van die nieuwe eikenhouten vaten.

 Bourbon Barrel

De smaak van Bourbon

Laat het gebrek aan leeftijd je niet afschrikken. Omdat de vaten nieuw zijn geven ze veel smaak en kleur af. Ook de temperatuurverschillen maken de rijping intenser dan in Schotland.

Er zijn nog wel factoren die een belangrijke rol spelen in de smaak van de bourbon. Zo maakt het verschil of je bourbon maakt in een potstill of in een kolom. Een potstill (koperen ketel) geeft een vollere smaak dan een whisky die gemaakt wordt in een kolom (ketel in de vorm van een…kolom).

De vaten geven veel toffee en vanille-achtige smaken die komen uit het nieuwe Amerikaanse eikenhout.

Ook de mashbill heeft grote invloed op de smaak. Als er veel rogge gebruikt wordt, zal de bourbon een pittigere smaak krijgen. Veel tarwe zorgt voor een hele zachte smaak. Gebruik je meer dan 51% rogge in je drank, dan noem je je drank zelfs een Rye whiskey.

Wat is Proof ?

Vaak zie je op een fles bourbon staan: 80 proof of zelfs 100 proof. Dat is de Amerikaanse manier om aan te geven hoeveel alcohol er in de fles zit. Deel dit door 2 en je hebt je Alcoholpercentage.

Bourbon tips

Tot slot kan ik je niet laten gaan zonder een paar proeftips.

Deze Four Roses Single Barrel was mijn introductie in kwaliteitsbourbons. Hoger alcoholpercentgae (dus meer smaak), afgevuld uit 1 enkel vat. Elke fles kan dus een beetje verschillend zijn.
Blanton’s Original is ook een Single Barrel Bourbon. Het oog wil ook wat en dan zit je met deze fles zeker goed. De kurk op de fles heeft een aantal varianten. Als je ze naast elkaar legt zie je een galopperend paard.
Een typisch voorbeeld van een Craft bourbon. Niet per se beter, maar transparant en kleinschalig. Een voorbeeld van 2 mannen die in de garage zijn begonnen. En nu maken ze bijzonder goede dranken.
Noah’s Mill wordt gemaakt bij Willet, een oude distilleerderij in Kentucky. Zij maken net als vele anderen verschillende bourbons onder verschillende namen. Deze specifieke bourbon wordt in kleine batches gemaakt en afgevuld op vatsterkte. Een krachtige, maar toch smaakvolle en smoothe bourbon. Aanrader!
Knob creek heeft wat mij betreft ook alles voor. Goed verkrijgbaar, 9 jaar oud, goede fles, small batch en 50% alcohol. Een mooie stap vooruit als je alleen maar de goedkopere bourbons gewend bent.

Bourbonproeverij boeken?

Zoals bij elk kwaliteitsproduct loont het de moeite om te gaan ontdekken wat er allemaal te krijgen is. Verder kijken dan je neus lang is. Bezoek een proeverij, koop samen met vrienden en laat je voorlichten bij een drankenspeciaalzaak. Bourbon verdient het om (her)ontdekt te worden!

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.