Oude whisky vs. Jonge whisky

Whisky color

NAS whisky
De leeftijd op een fles is nogal een big deal tegenwoordig. 18 jaar ouder whisky, 25 jaar oude whisky, of zelfs whisky zonder leeftijd. En vaak denkt de consument: Hoe ouder hoe beter. Dat het niet zo zwart-wit is zal ik je proberen uit te leggen in deze post.

Is oude whisky beter dan jonge whisky?

Natuurlijk heb ik hier een genuanceerde mening over, maar ik ga het eerst even bij de feiten houden voordat ik je vertel hoe ik er over denk. Met oude whisky bedoel ik hier whisky vanaf een jaar of 18. Wat weten we van oude whisky?

 • Oudere whisky is schaarser dan jonge whisky.
 • Hoe langer in het vat, hoe meer de alcohol ‘tot rust’ komt. Net als bij mannen. Toch?
 • Er vind langer verdamping plaats (angel’s share) dus het alcoholpercentage loopt terug.
 • Uitgaande van ‘normale’ vaten, zal de whisky meer smaak uit het vat opnemen.
 • Door langere constante rijping zal de whisky wat meer ‘gelaagd zijn’. Net als bij mannen. Toch?
 • Oudere whisky is door bovenstaande dingen vaak duurder dan jonge whisky.

Er zijn best wel veel factoren die invloed hebben op smaak, maar het soort vat is het allerbelangrijkst. Een vat wat een hele hoop smaak afgeeft zal minder geschikt zijn om whisky lang in te laten rijpen, omdat je whisky uiteindelijk te veel naar het hout zal gaan smaken. Een vat wat bijna geen smaak meer afgeeft zal ook niet heel veel doen als je je whisky daar 25 jaar lang in laat zitten.

Whisky color

Wat absoluut niet zo is, is dat oudere whisky donkerder is dan jonge whisky. De kleur van de whisky wordt grotendeels bepaald in het eerste half jaar tot een jaar van het rijpingsproces. Dus de kleuren van de whisky in de glazen op het plaatje komt niet doordat de linker de jongste is en de rechter de oudste, maar puur door het soort vat wat gebruikt is.

Is jonge whisky beter dan oude whisky?

Dan maar even de andere kant. Met jonge whisky bedoel ik hier whisky van een jaar of 10 of zelfs jonger. Even de feiten weer op een rijtje.

 • Vroeger waren de vaten over t algemeen beter en werd de whisky redelijk jong gedronken.
 • Kortere tijd in het vat zorgt dat je meer proeft van het karakter van de new make spirit (dat wat uit de ketel komt.
 • Jongere whisky geeft veel meer een kick. Zeker bij geturfde whisky.
 • Jongere whisky is er in overvloed.
 • En daardoor dus ook vaak een stuk betaalbaarder.
 • Een whisky in een vat wat een heleboel smaak afgeeft hoeft dus niet 21 jaar te liggen.

plan-whisky-proeverij-in

De vraag naar whisky is enorm op dit moment. Oudere whisky raakt op en er wordt veel whisky gemaakt op dit moment. Dat betekent dat Er in de komende jaren meer jongere whisky, misschien zelf zonder leeftijd, op de markt zal komen. Is dat erg? Niet per se. Als de vaten goed zijn en de whisky goed gemaakt wordt, kun je nog een hele mooie whisky maken. Als je ook nog eens turfliefhebber bent, drink je whisky dan sowieso jong, want dan heb je nog de maximale turf kick.

Dus. Oude whisky of jonge whisky?

Benromach 35 year old
Oude whisky is complexer en schaarser. Je zult vaak meer smaaknuances tegenkomen en je drinkt echt een stuk historie. Een paar van mijn favoriete whiskies zijn 18 en 21 jaar oud en een 35 jaar oude Benromach was een puur geluksmomentje. Als je de kans krijgt om oudere whisky te drinken, doen dus. Maar ja. Het nadeel is het prijskaartje en de schaarste. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dus is een flesje oude whisky niet voor iedereen weggelegd.

Jonge whisky is meer uitgesproken en beter verkrijgbaar. Het prijskaartje is vaak een stuk aantrekkelijker en daardoor populairder bij een groot publiek. Wat we tegenwoordig wel vaak zien, zijn de zogenaamde NAS-whiskies waarvan je niet weet wat er precies in de fles zit. Door het weghalen van de leeftijd hebben whiskymakers meer vrijheid om verschillende soorten vaten te gebruiken. Dat kan erg lekkere whisky opleveren, alleen het nadeel is het gebrek aan transparantie. Je weet nooit precies wat in de whiskyfles zit.

Ik kom heel veel whiskyliefhebbers tegen, zowel beginnen als gevorderd. Ik zie vaak dat mensen die langer whisky drinken neigen naar wat subtielere smaken en schaarsere flessen. Ik vind dat je pas aan oudere whisky moet beginnen als je ook écht weet wat je drinkt en de verschillen en smaken er uit kunt halen. Als je dat niet écht kunt waarderen en benoemen, dan denk ik dat het zonde is van je geld en je net zo goed kunt genieten van een jongere én goedkopere whisky.

Jezelf dus bekender maken in het whiskyaanbod en de verschillende smaken is essentieel als je echt het meeste uit je zuurverdiende geld wilt halen. Doe onderzoek, proef veel whiskies als je de kans krijgt of bezoek een whiskyfestival of een proeverij.

Dus voor iedereen en voor elke portemonnee is er een whisky, weet wat je koopt, en zorg dat je je bijzondere, oudere whisky écht kunt waarderen. Ieders referentiekader is anders, ieders smaak is anders. Leer je eigen smaak kennen en maak zelf je keuze. Beter of slechter? Zoals een groot historicus eens zei: ‘Elk voordeel heb z’n nadeel’

Whisky proeverij organiseren?

Wil je ook een keer het verschil tussen oudere whisky en jongere whisky proeven? En wil je dus een whiskyproeverij organiseren onder leiding van een enthousiaste kenner? Plan dan direct een afspraak in of neem vrijblijvend contact met me op.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *