Wat is het verschil tussen whiskey en whisky?

Whiskey

Whiskey of whisky?

Het is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Logisch ook eigenlijk, want uiteindelijk is het best verwarrend. Heeft het met de smaak te maken? Het soort graan? De leeftijd? Of is het eigenlijk gewoon hetzelfde? Lees verder en kom er achter.

Whiskey

De oorsprong van de extra ‘e’ ligt in Ierland. Veel Amerikaanse whiskeys worden ook geschreven met een extra ‘e’. Dat heeft een logische oorzaak, maar dat lees je zo.

Whisky

Iedere whiskymaker die de Schotse regelgeving volgt, zal zijn whisky zonder ‘e’ spellen. Voorbeelden zijn Japan, Nederland, Duitsland, India of Taiwan.

plan-whisky-proeverij-in

Maar waarom dan die extra ‘e’?

Ooit was Ierse whiskey de bom. Zachter en toegankelijker dan Schotse Malt whisky. Totdat de Schotten kwamen met Blended whisky. De Ieren vonden dit ‘mengsel’ natuurlijk inferieur aan hun mooie zuivere Pot still whiskey en wilden dit tot uiting laten komen in de naam. Daarom voegden ze een extra ‘e’ to. Now you know.

En Amerikaanse whiskey dan?

Veel Ieren emigreerden naar Amerika. Niet meer dan logisch dus dat ze hun eigen benaming meenamen. Oude merken als Jack Daniel’s of Four Roses zullen opgericht zijn door mensen met Ierse roots. In Canada, waar veel Schotten zich vestigden wordt de whisky weer zonder ‘e’ gespeld.

Een aantal Amerikaanse producenten hebben ook gekozen voor whisky zonder ‘e’.

Dus het verschil is?

Niet heel veel. Het heeft niet te maken met de productiewijze of het soort vaten. Het heeft niets te maken met kwaliteit of leeftijd. Het is puur de roots of de keuze die de producent maakt. Traditie en de verwachting van de consument. Of om een punt te maken. Ik ben benieuwd of er een Schotse producent is die ‘whiskey’ op z’n fles durft te zetten….

Whiskyproeverij boeken?

Ondanks dat er geen wezenlijk verschil is tussen de beide benamingen zijn Ierse, Amerikaanse en Schotse whisk(e)ys natuurlijk wel erg verschillend in smaak. Wil je dat een keertje meemaken? Boek dan een leuke en leerzame whiskyproeverij.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.