Wat is goede whisky?

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld:

“Werner, wat is nou echt slechte whisky?”

Dan denk ik even na, en dan zeg ik:

“Slechte whisky bestaat niet.”

Het hangt er alleen wel van af waar je staat in je whiskyreis en wat je smaak is. Het spijt me dat het misschien niet het antwoord is wat je wilt horen en dat het niet het antwoord is waar je de blits mee kunt maken bij je vrienden.  Daarnaast is het ook een mening. Menig liefhebber zal bij deze uitspraak uit zijn stoel veren en heftig protesteren. “Nou, dan heb je whisky X nog niet geproefd!!” Maar het is wat mij betreft wel het enige juiste antwoord. Waarom? Dat zal ik je proberen uit te leggen.

Whisky Regels

Een van de dingen die de whiskyindustrie goed heeft gedaan, is het invoeren en naleven van strenge regels met betrekking tot het productieproces. Je mag als producent niets toevoegen aan smaakstof, het moet minimaal 3 jaar oud zijn, je moet eikenhouten vaten gebruiken voor de rijping, je mag bijvoorbeeld geen houtsnippers gebruiken voor de rijping, het alcoholpercentage mag niet lager dan 40% zijn, en whisky moet gemaakt zijn van 100% graan. Al die dingen samen maken dat kwalikatief slechte whisky niet op de markt zal verschijnen. Wel heel jonge en ruwe whisky. Maar goed, dat kan net datgene zijn wat je lekker vindt.

Smaak en Whisky kopen

Waarom doen mensen dan zo neerbuigend over Johnnie Walker Red Label? Of waarom vind iemand dan Yamazaki de beste whisky ter wereld? Tja. beetje flauw, maar dat blijft toch een kwestie van smaak. En van je portemonnee.

There’s no such thing as bad whisky, some just happen to be better than othersWilliam Faulkner
Iets kan fantastisch lekker zijn, maar als het €500,- per fles kost, dan zal dat allemaal best, maar in geen 500 jaar zal die fles in mijn kast komen te staan. Dat vind ik gewoon te duur. Hoe ‘goed’ die whisky dan ook is. Maar ook dat is persoonlijk. Er zijn zat mensen (bless ‘em) die dat bedrag heus wel over hebben voor die ene felbegeerde fles Littlemill, Rosebank, Port Ellen of Brora.

whisky kopen

Whiskyproeverij meemaken

Dé manier om er achter te komen wat nu jouw smaak is en om te leren waarom je een bepaalde smaak nu zo lekker vindt, is het volgen van een whiskyproeverij. Je krijgt meerdere soorten whisky te proeven en daarbij krijg je een goed verhaal. Een goede proeverij bestaat uit verschillende smaken en verschillende soorten, zodat je verrast wordt en altijd iets nieuws te proeven krijgt.

plan-whisky-proeverij-in

Wat is goede whisky?

Goed of slecht is dus volledig afhankelijk van wat je eigen smaak, budget en ervaring is. Als je nog nooit een oude Macallan hebt geproefd, hoe kun je dan weten of de nieuwe versie lekkerder is of niet? Nu heb je als lezer natuurlijk helemaal niets aan dit hele verhaal, dus ik zal me er toch aan wagen en de vraag te beantwoorden: “Wat is goede whisky?” Als je onderstaande flessen in huis hebt, durf ik te zeggen dat je de meest Hardcore whiskyliefhebber altijd iets voor kan schotelen wat hem of haar kan bekoren.

Blended Scotch

Prijsklasse: €

Gemaakt door Tomatin. Deze blend heb ik een aantal keer blind geproefd en ik was elke keer verrast door de smaak van deze blend. Van alles wat, een beetje rokerigheid, een beetje granigheid en een beetje fruitigheid. Whiskyliefhebbers bij voorkeur blind laten proeven. Bodemplank spul, maar wel ‘gewoon’ lekker. 

Blended malt

Prijsklasse: €€

Gemaakt door William Grant & sons. Een blend van 3 verschillende single malts. Glenfiddich, Balvenie en Kininvie. Lekkere zachte whisky die een hoop zacht fruitigheid in zich heeft. warme appel en peer, vanille en toffee. Het ziet er goed uit en is erg lekker.

Single malt

Prijsklasse: €€€

Islay whisky zonder turf. Bunnahabhain is een redelijk ouderwetse distillery die een erg karaktervolle whisky maakt. Misschien niet iets voor de echte beginner, maar als je er eenmaal aan toe bent, is het een absolute zekerheid voor een lekker glas whisky. Goede rijping op sherry vaten en met een alcoholpercentage van 46,3% zit je ook altijd goed. 

Single malt

Prijsklasse: €€€

In Campbeltown staat een distilleerderij die alles zelf doet. Springbank. Van het mouten tot aan het bottelen. Dat is op zich al uniek. Omdat ze alles zelf doen maken ze relatief weinig whisky. Ook weer een whisky met bakken karakter die echt de moeite loont om m te leren kennen. Zelf een liefhebber een glas Springbank voor z’n neus en er zal een glimlach op z’n gezicht verschijnen.

Single malt

Prijsklasse: €€€€

Een schoolvoorbeeld van een lichte en fruitige whisky die veel van die smaken heeft opgepakt uit een Bourbon barrel. Arran is een relatief jonge en kleine distilleerderij op het eiland Arran. Arran maakt een hoop lekkere whisky, maar dit is voor mij dé expressie die waar Arran voor staat het peste samenvat.

Single malt

Prijsklasse: €€€€€

Ok, dit is best een prijzige fles. Maar jongens, wat een ontzettend fijne whisky. De Old Pulteney distillery is een van de noordelijkste distilleerderijen in Schotland. Een oud en een beetje een vreemd gebouw. Deze 17 jaar oude Old Pulteney heeft een heerlijk kruidige zoetheid, verkregen door rijping in zowel ex-sherry als ex-bourbon vaten. Een mooi voorbeeld van hoe een oudere whisky de moeite van het aanschaffen waard kan zijn.

Single malt

Prijsklasse: €€€

In deze post vertel ik uitgebreid over deze fles en deze distilleerderij. Prima spul voor een goede prijs. Een goede balans tussen Sherry vaten, Bourbon vaten en een klein spoortje rook.

Rye Whisky

Prijsklasse: €€€€

Gemaakt op Hollandse bodem door Meesterdistillateur Patrick van Zuidam. Als er een whisky in deze lijst staat die goed gemaakt is, dan is dat deze wel. Van 100% rogge een whisky maken is ontzettend moeilijk. Maar als het lukt krijg je een enorm smaakvol en onderscheidend product. Lekker zoet en lekker spicy. Absoluut de moeite waard om te checken. Ook voor Single Malt liefhebbers.

Single malt

Prijsklasse: €€€€

Ouderwetse sherry-gerijpte whisky met een heerlijk volle smaak en lekker gedroogd donker fruit en een flinke kruidige houtinvloed. Een gouden combinatie met een stukje extra pure chocolade. Heerlijk!

Single malt

Prijsklasse: €€€€

Lagavulin. Voor mij de go-to rokerige single malt. Hoeveel rokerige Islay-whisky ik ook proef, dit blijft mijn benchmark. Vol en krachtig. Een hartverwarmende dram. Ik heb altijd een flesje in de kast staan, voor die koude dagen, of bij de Barbecue…

Natuurlijk zijn er nog 100 andere flessen die ook goed zijn. Natuurlijk is er net die ene onafhankelijke botteling van Mortlach of Talisker die fantastisch was en het lekkerste wat je ooit zult proeven. Dat maakt nu juist de reis zo verschrikkelijk leuk. Na elke lekkere fles whisky is wel weer een nieuwe stap, een nieuwe fles, een nieuwe ontdekking. In elke prijsklasse.

Whisky proeverij organiseren?

Wil je er ook achter komen wat jouw smaak is? En wil je dus een whiskyproeverij organiseren onder leiding van een enthousiaste kenner? Plan dan direct een afspraak in of neem vrijblijvend contact met me op.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *