Top 5 whiskymerken

Whisky Kooptips

Welke whisky moet je kopen?

Er is verschrikelijk veel whisky te krijgen. En als je een fles whisky wilt kopen is het ontzettend lastig om iets te kiezen wat je niet kent. Zeker omdat je nu eenmaal niet voor een tientje klaar bent als je een fles whisky wilt kopen.
Daarom heb ik hier een lijst met 10 whiskymerken gemaakt die garant staan voor kwaliteit en bang-for-your-buck.

Het zijn niet per se de allerlekkerste of allerbeste whiskymerken, maar het zijn merken die je een liefhebber kunt inschenken zonder je daarbij te verontschuldigen ‘dat je niks anders hebt’. Here it goes. Bij elk merk heb ik de ‘essentials’ neergezet zodat je weet waar je moet beginnen met kopen.

Benromach is een producent gevestigd in de Speyside, in het noordoosten van Schotland. De regio waar je de grootste ‘whiskydichtheid’ ter wereld vindt. Bij Benromach maken ze karaktervollevolle whisky. Een beetje ruig, maar toch verfijnd. Ze investeren in goede vaten en zijn niet bang voor transparantie. Een gevarieerde en brede range met een hoop waar voor je geld. Een absolute aanrader.

Whisky Kooptips

  Benromach 10
  Benromach 10 100 proof
  Benromach Peat Smoke
Benromach 10

Benromach 10

Springbank staat synoniem aan Old School. Een distilleerderij waar ze alles nog ├ęcht zelf doen. Van korrel tot borrel zeg maar. Ook weer een zeer karaktervolle whisky die je misschien niet direct aan een beginner zou voorschotelen, maar zeker een whisky waar je menig liefhebber mee kunt verblijden.

Whisky Kooptips

  Springbank 10
  Springbank 12 Cask Strength
  Springbank 15
Springbank 12 CS

Springbank 12 CS

Ook The Balvenie is een kleinere speler op de markt. Ze maken hele goede, toegankelijke whiskies. De 12 yo Double wood is een must in elke ‘beginners whisky kast’. Net als Springbank heeft ook Balvenie nog een eigen ouderwetse moutvloer waar een deel van de gebruikte gerst gemout wordt. Als je ooit 1 distilleerderij wilt bezoeken, ga dan voor de tour bij Balvenie. Een absolute aanrader!

Whisky Kooptips

  Balvenie 12 double wood
  Balvenie 14 Carribean Cask
  Balvenie 12 Single Barrel
Balvenie

Balvenie

Misschien wel een van de beste distilleerderijen van Schotland. Maar dat is mijn mening. Ouderwets, eigenzinnig en wars van trends en marketing. Al jaren doen zij onverstoorbaar hetzelfde. Goede whisky maken. Vanaf 15 jaar oud is alle whisky exclusief gerijpt op ex-sherry vaten. En aangezien zij nogal een hoop whiskies hebben die ouder zijn dan 15 jaar, betekent dit dat zij meer dan een miljoen pond per jaar moeten investeren in ex-sherry vaten. Gelukkig zijn ze daar bij Glenfarclas niet bang voor investeren in kwaliteit.

Whisky Kooptips

  Glenfarclas 15
  Glenfarclas 105
  Glenfarclas 21
Glenfarclas

Glenfarclas

De enige echt peated whisky in deze lijst. Ik ben nooit echt een peat head geweest, maar deze whisky is mij altijd bijgebleven. De Lagavulin 16 was ooit de eerste ‘dure’ fles die ik kocht en heeft dus ook een soort sentimentele waarde. Ik associeer het openen van een nieuwe fles Lagavulin nog altijd met geluk. Wat mij betreft een complete peated whisky. Heftig en vol, en altijd kwaliteit.

Whisky Kooptips

  Lagavulin 16
  Lagavulin 8 (limited)
  Lagavulin 12 yo
Lagavulin 8

Lagavulin 8