The Balvenie

Als je eenmaal aan het ontdekken van whisky en andere dranken slaat, dan kan het haast niet anders dan dat je af en toe een distilleerderij ‘vergeet’ of overslaat. Je ziet het staan in de schappen van je plaatstelijke drankenspecialist, je weet dat het goed is, maar op een of andere manier kom je er nooit aan toe. Aan de verpakking ligt het niet, die ziet er goed uit en ook over de inhoud heb je nog nooit iets negatiefs gehoord.

The Balvenie is voor mij zo’n distilleerderij. Ik had al eens geprobeerd een masterclass van The Balvenie op Maltstock te volgen, maar toen ik daar zat besloot Brand ambassador Tony van Rooijen er toch een (hele leuke) Glenfiddich masterclass van te maken. Weer niet dus. Van vrienden kreeg ik een blinde sample toegestuurd. Heerlijk! Nadat ik hem opgemaakt had, toch maar eens vragen wat het was. Dat bleek dus de alom geprezen Tun 1401 te zijn. Een blend van alleen maar hele oude, exclusieve Balvenie vaten. Nice.

Pas vrij laat in mijn ontdekkingsreis kocht ik de 12 yo double wood. De hoeksteen van de hele range staat sindsdien op mijn lijst van ‘Basiswhiskies’ die je als ontdekkende liefhebber in je kast kunt zetten en die altijd garant staat voor top prijs-kwaliteit. Via de importeur kreeg ik vervolgens nog twee samples van de nieuwere single Barrel releases. Allebei 15 jaar oud; de ene in een sherry vat en de andere in een bourbon vat. Lekker! Kun je zien hoe het ene vat zo anders kan smaken dan het andere, want ik proefde (weer blind) een single barrel tijdens de jaarlijks terugkerende Blind Tasting competition van de Usquebaugh Society, die ik niet zo lekker vond.

Ouderwets goed

Met ouderwets bedoel ik de hele uitstraling en het constante gebruik van leeftijd op de fles. The Balvenie is een typische whisky die het moet hebben van mond-op-mond reclame. Zorgen dat de inhoud van de fles altijd goed is, is reclame genoeg. Er is voor elk wat wils in de Balvenie-lijn. Van de kleine portemonnee, tot de grote, van jong tot oud. Wat elke fles gemeen heeft, is dat je weet wat er in zit en dat het altijd van hoge kwaliteit is.

Monkey Shoulder

Als je het hebt over The Balvenie, dan moet je het ook hebben over de populaire vatted malt Monkey Shoulder. In deze fles zitten 3 verschillende single malts, waarvan twee gemaakt worden op het Balvenie terrein. Het gaat om The balvenie zelf en over Kininvie. Kininvie is een soort van experimentele distilleerschuur waar ze op hele kleine schaal whisky maken. Als er al een fles Kininvie uit komt, dan is het meestal niet te betalen, dus Monkey Shoulder is as close as you will get. De andere single malt die in de Monkey shoulder gaat is overigens Glenfiddich. Al deze distilleerderijen zijn eigendom van dezelfde familie; de familie Grant.

De monkey shoulder is een ideale whisky voor diegene die je wilt laten kennismaken met single malt, maar geen standaard fles wilt voorzetten. Een absolute aanrader wat mij betreft.