Gouden Carolus Single Malt

Gouden carolus single malt

Bij Gouden Carolus in Mechelen, België, kun je twee dingen doen. Je kunt je liefde voor bier voeden in de mooie en authentieke brouwerij. De brouwerij ademt sfeer en historie. Op de verschillende verdiepingen van de voormalige mouterij kun je de geur van rijpende whisky opsnuiven. Daar hebben ze de vele vaten liggen waar de Gouden Carolus Single Malt ligt te rijpen. Het bezoek kun je afsluiten met een fijne lunch, bestaande uit heerlijk Belgisch stoofvlees met lekkere frieten en Belgische mayonaise, samen met een gouden Carolus Classic of Tripel.

Bij stokerij de Molenberg vlak buiten Mechelen kun je je volledig laten onderdompelen in het proces van whiskymaken. Het gebouw wat al enkele generaties gouden Carolus familiebezit is, is omgetoverd tot een sfeervolle distileerderij. Het hart bestaat uit twee echte Forsyths ketels. Gemaakt in Schotland. Het formaat van de ketels valt in het niet bij hun grote Schotse broers. De wash still, waar ze de ‘eerste stook’ doen, heeft een inhoud van 3000 liter, en de spirit still, waar ze de ‘tweede stook’ doen tot een alcoholpercentage van zo’n 70% heeft een inhoud van 2000 liter. Effectief blijft er aan het eind maar zo’n 250 liter alcohol over wat goed genoeg is om in een vat te steken.

Anker vaten

Wat erg tof is om te horen, is dat ze bij Gouden Carolus een duidelijke visie hebben en daar ook bij blijven. Gouden Carolus heeft geen leeftijd, en zal eigenlijk altijd tussen de 3 en 4 jaar oud blijven. Om toch voor een diepe smaak te zorgen, steken ze de whisky na 2,5 jaar rijping op ex-bourbonvaten over op speciale Anker-vaten. Die vaten laten ze prepareren in Portugal, waar een kuiper de rode wijn vaten uitschraapt, zodat de rijpende whisky een hoop extra kleur en smaak aanneemt in de laatste 6 maanden van de rijping.
Per batch hebben ze zo’n 6 vaten nodig om de consistente kwaliteit te waarborgen.

Here to stay

De eigenaar van Gouden Carolus, Charles LeClef heeft eigenhandig de brouwerij uit het slop getrokken en hij is een duidelijke weg ingeslagen. Hun Single malt is een volwaardig en goed product. Er is over nagedacht, ze hebben zich goed laten adviseren, de beleving klopt, het merk klopt, het materiaal is goed, en ze blijven zichzelf ontwikkelen zonder af te wijken van hun pad en hun visie. De whisky is jong, maar heeft echt een goede smaak en voldoende kwaliteit om iedere whiskydrinker te kunnen bekoren. Ik heb in ieder geval een flesje gehaald en zal deze delen met diegenen die een proeverij bij mij doen.

Wat misschien nog wel de grootste verrassing was, was het glas waaruit we dronken. Dé perfecte combinatie tussen een nosing glas en een comfortabel whiskyglas wat je lekker in je hand hebt tijdens een barbecue of een feestje. De moeite van het proberen zeker waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *