The Glenlivet Founder’s Reserve

The Glenlivet Founder’s reserve

De Glenlivet 12 is op Glenfiddich 12 na, de meest gedronken en alom bekende single malt die er is. Dan zou het toch raar zijn als die zou verdwijnen. Het nieuws grijpt snel om zich heen in de Whisky wereld, want dat is dus precies wat het geval is. Thijs Klaverstijn van de leuke whiskyblog Words of Whisky heeft het allemaal uitgezocht.

In zijn post beschrijft hij wat er aan de hand is met The Glenlivet. Een van de meest populaire Single Malts wordt in een aantal markten dus vervangen door een nieuwe versie, de Founder’s Reserve.Ik heb de nieuwe versie uiteraard nog niet geproefd, dus ik kan er nog niet veel over zeggen. Vooralsnog lijk het er op dat we in Nederland nog wel de ‘ouderwetse’ 12 jaar oude versie blijven houden.  En dan gaan we weer. NAS. Good or Bad?

NAS whisky

Het is een onwaarschijnlijk hot issue onder whiskyliefhebbers. NAS, oftewel No Age Statement. De leeftijd van whisky doet er niet toe, de smaak van whisky wel. Leeftijd en ‘volwassenheid’ van whisky zijn twee totaal verschillende dingen. Zo gaat dat nu al een paar jaar. NAS is overigens niet een iets van de laatste tijd. Glenfiddich heeft een tijdje een whisky gehad zonder leeftijd, en 40 jaar geleden was alle whisky jong (een jaartje of 8 meestal). Want NAS, associeert men nu eenmaal doorgaans met ‘jong’.

Dat hoeft overigens niet zo te zijn, want er kan ook oudere whisky in zitten. Maar goed, dat is dus juist het punt. Je weet niet wat er in zit. NAS geeft de producent wel de mogelijkheid om makkelijker iets nieuws in elkaar te zetten, want je bent immers niet gebonden aan leeftijd. Maar of er ook veel oudere whisky in je NAS-whisky zit, kun je nooit weten en is iets wat ik betwijfel. En dat vind ik jammer als je 4 tientjes uit geeft aan een fles. Laat de smaak dan maar voor zich spreken. En helaas pakt het niet altijd goed uit voor de NAS versie van bijvoorbeeld Caol Ila, Talisker, Singleton of Macallan. En dat is toch zonde van die mooie merken.

Welke NAS whisky is er?

Hieronder een paar van mijn favoriete NAS-whiskies. NAS is niet per se slecht. Maar mijn voorkeur gaat toch nog steeds uit naar whisky met leeftijd. Ik vind het toch fijn om te weten waar ik mijn geld aan uit geef.

 • Aberlour Abunad’h

  Een van de meest bekende Cask Strength sherrybommen. Can’t go wrong. Trust me.
 • Ardbeg Uigeadail

  Nog altijd mijn favoriete Ardbeg so far. Een van de eerste serieuze flessen die ik kocht.
 • Ardmore Traditional

  Nog wel te krijgen, deze absolute bang-for-your-buck whisky. Is inmiddels vervangen daar een andere NAS, de legacy.
 • Laphroaig Quarter Cask

  In kleinere vaten gerijpt, heeft deze whisky ook echt minder tijd nodig om te rijpen. Fijne Laphroaig. Nog wel.
 • Amrut Fusion

  Whisky uit India, zonder leeftijd. Moet ook wel, want met die hitte daar, kun je whisky niet lang rijpen. Voor je het weet is het allemaal verdampt. Echt waar!