Glenfarclas whisky

glenfarclas 15

Op donderdag 14 april 2016 was het Glenfarclas dag. Waarom? Omdat het de 105e dag van het jaar was! Als je een beetje bekend bent met de brede Glenfarclas range, dan weet je waarschijnlijk wel dat een van de bekendste whiskies van Cask Strength Glenfarclas 105 whisky is. Op maar liefst 60% afgevuld in de fles. Een ware Sherry-bom.

glenfarclas 105

Glenfarclas, de beste distillery van Schotland?

Die mening zullen ze bij Glenfarclas natuurlijk beamen. Of het zo is, dat laat ik uiteraard in het midden, maar dat het een bijzondere distilleerderij is, dat staat voor mij buiten kijf! Er zijn namelijk een paar dingen die Glenfarclas heel erg bijzonder maken. Waarom? Hierom:

plan-whisky-proeverij-in

  • Bij Glenfarclas gebruiken ze bijna alleen maar Sherry vaten.
  • Ze investeren een miljoen pond per jaar in nieuwe (en gebruikte) vaten
  • De ketels worden nog verhit door direct vuur. Hierdoor krijg je meer karakter
  • Het is al 5 generaties lang een familiebedrijf, altijd beheerd door een John of een George Grant
  • Ze hebben het kleinste pakhuis van Schotland (3 vaten)

glenfarclas smallest warehouse

Speyside whisky

Glenfarclas kun je zien als een klassieke Speyside whisky. Al vind ik persoonlijk dat de smaak ophangen aan een specifieke regio een beetje achterhaald is, voor veel mensen werkt dat nog wel. Omdat er bijna alleen maar sherryvaten gebruikt worden bij het rijpen van de whisky, krijg je ook smaken die daarbij horen. Kruidigheid, gedroogd rood fruit en ja…vlezigheid. De jongere expressies van Glenfarclas, de 8, de 10 en de 12, bevatten ook Bourbon gerijpte whisky. Omdat de ketels van Glenfarclas, die overigens er indrukwekkend zijn, nog verhit worden door een direct vuur, krijg je een spirit die erg vol, en een beetje smaakt naar geroosterd brood. Dat werkt erg goed met de pittige invloed van de sherryvaten.
Het is in ieder geval een ouderwetse stijl, die veel jaren geleden terug te vinden was in heel erg veel Speyside distilleerderijen.

De beste Glenfarclas?

glenfarclas 15

Ze maken bij Glenfarclas een heleboel whisky. Hun core range bestaat uit de 8, 10, 12, 15, 17, 21, 25, 30 , 40 en 50 jaar oud. En dan is er ook nog de 105 en de family casks. Glenfarclas is de enige distillery met een onafgebroken serie jaargangen van 1953 tot en met 2000. Uit elk jaar een aantal vaten die gebotteld zijn. Erg bijzonder. Maar ja. Wat is nu uit al die verschillende flessen de beste? Als je ergens moet beginnen, dan raad ik je aan om de Glenfarclas 15 aan te schaffen. Dat is voor mij de fles die staat voor Glenfarclas. Een mooie donkere, kruidige, sherry gerijpte whisky met karakter. Afgevuld op 46% voor net dat beetje extra.

Whisky proeverij organiseren?

Wil je ook een keer Glenfarclas proeven? En wil je dus een whiskyproeverij organiseren onder leiding van een enthousiaste kenner? Plan dan direct een afspraak in of neem vrijblijvend contact met me op.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *