Whisky Alternatief | Rum

rum stijlen

Rum als whiskyalternatief

Rum is misschien wel t populairste alternatief voor whisky. Terwijl het toch twee heel erg verschillende dranken zijn. Toch is dat alternatief erg terecht. In deze post leer je over verschillende rums en lees je waarom Rum terecht steeds populairder wordt.

De kans dat je als liefhebber van goede drank wel eens een rum hebt geproefd is erg groot. Misschien vond je het lekker, misschien wel niet. De uitdaging is om ook bij rum de verschillende stijlen te leren kennen en uit te zoeken wat bij je past. Net als Peated whisky niet je ding kan zijn, kun je zware Engels stijl rums ook niet lekker vinden. Dat betekent dan vervolgens niet dat je rums per definitie niet lekker vind. Want net als bij whisky, zijn er ontzettend veel verschillende stijlen en smaken. In de afbeelding hieronder zie je een overzicht van die verschillende stijlen.

Rum stijlen

Er is op internet gigantisch veel te vinden over verschillende stijlen rum, maar ik probeer het hier ‘short and sweet’ te houden. Wat je wel even moet weten is dat de stijlen gebaseerd zijn op de voormalige koloni├źn. Een Spaanse stijl rum komt uit een voormalige Spaanse kolonie, etc.

plan-whisky-proeverij-in

Spaanse stijl

Misschien wel de bekendste stijl. De meeste grote merken zoals Bacardi, Abuelo of Diplomatico zijn Spaanse stijl. Redelijk zoet, makkelijk te drinken en vrij fruitig. Een afgeleide van deze stijl zijn echt commerciele rums als Zacapa of Diplomatico. In het Spaans heet een Rum een Ron. Now you know.

Engelse stijl

Een aantal soorten rum vallen onder deze categorie, zoals Jamaica Rum of Demerara rum. Hoe ze heten maakt niet uit, maar dit zijn ‘Big Flavour Rums’ Zwaar, vol en kruidig. Rums waar je lekker aan kunt nippen. Bekende merken zijn Appleton Estate, Santa Lucia of El Dorado.

Franse stijl

Franse stijl, of Rhum Agricole kenmerkt zich door het gebruik van het sap van de suikerriet. Hierdoor is het een lichtere en delicatere vorm van rum. Rhum agricole valt onder een zogenoemde ‘Appelation’ en is dus gebonden aan regels. Oudere Rhum Agricoles kun je bijna vergelijken met Cognac of Armagnac

Lekkere rum

Om dus te bepalen wat voor jou lekkere rum is, zul je echt aan het proeven moeten slaan. Er zijn veel verschillende soorten en veel verschillende smaken.

Het lastige van rum is dat de regels voor het produceren van rum eigenlijk niet bestaan. Rum mag je aanzoeten of kruiden. Als rum gekruid wordt, zullen ze dat zeker op de fles zetten en heb je te maken met een Spiced rum. Het aanzoeten van rum zul je niet op fles zien, maar dat proef je snel genoeg.

Rum leeftijden

Verder zeggen de leeftijden op de fles niet zo veel. Er zijn geen regels voor het plaatsen van leeftijden en 12 jaar oude rum zal ongetwijfeld 12 jaar oude rum bevatten, maar hoeveel, dat weet alleen de producent. Dat is niet erg, rum is immers een andere drank dan whisky. Je zult dus whiskydrinker even een andere pet op moeten zetten.


Als whiskyalternatief is rum erg goed. Er is veel te ontdekken, er zijn veel verschillende smaken en stijlen, en als je de grote merken overslaat is er veel vakmanschap te proeven. Smaakvolle, droge rums die je prima kunt nippen. Al is een Rum in een fijne cocktail helemaal niet vloeken in de kerk. Dat kan gewoon bij rum. Heerlijk!

Rumproeverij meemaken?

Ben je nieuwsgierig geworden naar rum als whiskyalternatief? Laat dan hieronder je naam achter en plan samen met mij een leuke en leerzame proeverij in. Volledig verzorgd, op locatie of bij je thuis.

Jouw naam (verplicht)

Jouw e-mail (verplicht)

Jouw telefoonnummer (verplicht)

Jouw bericht
Vul hier de aantal personen en eventueel een voorkeursdatum in.