Whisky Alternatief | Jenever

jenever bes

Weer een deel in de serie van goede whiskyalternatieven. Eerder behandelde ik al Rum en Armagnac, nu houden we het dichter bij huis en probeer ik jullie te overtuigen van de kwaliteit van Jenever. Want ja, die kwaliteit is er zeker!

De Juniperis Communis, de struik waaraan de drank haar naam aan te danken heeft.

De Moutwijn is troef

De wat? De moutwijn. Bij jenever worden doorgaans twee soorten alcohol gebruikt. Moutwijn en neutrale alcohol. Moutwijn wordt gemaakt van een mengsel van granen en gestookt in potstills. Dat geeft veel smaak en een wat zoetige, weëige smaak en geur. Neutrale alcohol wordt op industriële schaal geproduceerd en heeft nagenoeg geen smaak of geur. Dus het is heel simpel: Hoe meer moutwijn, hoe meer smaak. Verschillende soorten jenever hebben verschillende voorgeschreven hoeveelheden moutwijn, maar daar kom ik zo op. Eerst even een stukje geschiedenis.

De Hollandse Mentaliteit

Ik ben trots op mijn Hollandse afkomst, maar ik kan niet ontkennen dat wij Hollanders het niet erg vinden om in te boeten in kwaliteit als het meer geld oplevert en/of goedkoper is. Zo is dat ook het geval geweest met Jenever. Je kunt je voorstellen dat neutrale alcohol goedkoper is dan moutwijn. Dus hoe meer neutrale alcohol, hoe meer winst. In de officiële regels staat ook dat jenever de smaak moet hebben van Jeneverbes. Maar hoeveel jeneverbes er dan minimaal in moet zitten, staat dan weer nergens beschreven. Ruimte dus om je drank zo goedkoop mogelijk te produceren. Gelukkig zien we met de populariteit van whisky ook een dorst naar meer kwaliteit en meer smaak. En die is zeker te vinden in jeneverland.

plan-whisky-proeverij-in

Verschillende soorten jenever

Jonge Jenever

Jonge jenever is een ongerijpte jenever met een maximum van 15% moutwijn. Het heet ‘Jong’ omdat het de nieuwste soort jenever is. Omdat er geen minimum hoeveelheid moutwijn is beschreven, is er voor Jonge jenever veel ruimte voor smaakverlies.

Oude Jenever

Oude Jenever is de oude stijl jenever en beval een minimum van 15% moutwijn. Hierdoor is oude jenever vaak wat zoeter en voller dan Jonge jenever. Ouder jenever kan vatgerijpt zijn, maar hoeft niet. Wel is Oude jenever vaak een beetje aangezoet.

Korenwijn

Korenwijn bevat minimaal 51% moutwijn. Vaak is een deel van die moutwijn nog een keer extra gedestilleerd met kruiden. Korenwijn is vaak wat droger dan oude jenever. Korenwijn heeft nagenoeg altijd vatrijping gehad.

Jenever tips

Er zijn een aantal jenevermerken die zeker de moeite waard zijn om te proberen. Een paar tips om te beginnen met je ontdekkingstocht.

Kalkwijck

Een kleine distillateur uit het mooie Vroomshoop. Zij maakt kleinschalige topkwaliteit.

Zuidam

Een van Neerlands grootste producenten die gebrand is op alles zelf doen. Ben je whiskydrinker? Dan is Zuidam een mooie plek om te beginnen.

Van Wees

Fenny van Wees uit Amsterdam maakt al jaren echte jenever, oud Hollandse likeuren en andere kwaliteitsproducten. Ouderwets, dus misschien ietsje meer ‘hardcore’, maar zeker de moeite waard.

Zoek lokaal

Er komen steeds meer producenten bij in Nederland. Sommige groot, sommige klein. Proef, beoordeel en wees kritisch. Distilleren is best wel een kunst en niet iedereen kan echt iets moois maken. Laat je goed informeren of boek een proeverij om zo de smaak van goede jenever te ontdekken.

Jeneverproeverij boeken?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de smaak van Jenever? Gooi je haar los en boek eens een Jenverproeverij. Makkelijk en snel geregeld. Vul hieronder je gegevens in, en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.