Whisky tips voor de beginnende liefhebbers

Als je eenmaal zover bent dat je je echt eens wilt gaan verdiepen in whisky, dan kun je behoorlijk schrikken van wat er te koop is. Waar je bij Vodka misschien maar 5 soorten op de plank hebt staan, staan er bij de betere slijter al gauw een fles of 40 waaruit je kunt kiezen. En waar je bij een “standaard” Vodka voor €15,- vaak wel klaar bent, kost een gemiddelde fles whisky je al gauw €30,-. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik dan geen idee heb wat ik moet kiezen, dan laat ik het wel en dan drink ik net zo lief een biertje. In dit stukje de eerste paar tips om toch de eerste stappen in de whiskywereld te zetten en je duurverdiende centen ook gelijk goed uit te geven.

Internet

Er zijn verschillende sites die je kunnen helpen om een goede keuze te halen. Hieronder de sites die mij helpen bij het kiezen van mijn volgende fles.

Ralfy

Ralfy Mitchell is een Schotse Whiskyliefhebber met een goed onderbouwde mening. Ik vind dat hij weet waar hij het over heeft. Een zeer sympathieke man die inmiddels een dikke 400 whisky’s en andere destillaten heeft gereviewd. Hij zit niet vast aan een bepaald merk, en reviewed vaak betaalbare, goed verkrijgbare whisky’s. Leuk detail vind ik altijd dat hij geen gratis whisky aanneemt en er altijd op staat iets terug te geven als je hem een sample aanbiedt. Je kunt ook gelijk naar zijn youtubekanaal gaan voor zijn reviews.

Het whiskyforum

Het goede, oude forum is een uitstekende manier om aan betrouwbare en uiteenlopende informatie te komen. En zijn verschillende threads aangemaakt met “Bang for your Buck whisky’s” en “Lekkere whisky voor onder de €25,-” Verder kun je heel veel informatie vinden over verschillende smaaktypes, verborgen pareltjes en informatie over verschillende finishes.

Samples

Je kunt online een hele hoop samples kopen. Dat zijn kleine flesjes van 3 tot 10 cl. Het voordeel is dat je voor de prijs van 1 fles misschien wel 10 samples kunt proeven. Zo kom je er sneller achter wat je lekker vind. Ik heb gelinkt naar een thread op het Whiskyforum, waar verschillende webshops worden genoemd waar je samples kunt halen.

Advies

Bij deze sites begin ik altijd. Natuurlijk zijn er andere manieren om te bepalen wat je volgende aankoop wordt, maar daarover schrijf ik later meer. Je mag natuurlijk ook altijd contact opnemen voor advies.