Whisky Cocktails

Voor het Whiskyweekend Amsterdam werd ik gevraagd om een cocktailbar te runnen. Erg leuk natuurlijk, maar best een uitdaging voor iemand met beperkte cocktailervaring. Gelukkig ben ik niet voor 1 gat te vangen, dus ik heb een aantal cocktails bedacht die goed van te voren te maken waren en/of simpel ter plekke te bereiden waren. Het is natuurlijk het leukst om mensen dingen te laten proeven die zij ook thuis na konden maken. Dus niet te veel ingrediënten en niet te veel bar-tools.

3 van de 4 cocktails die ik maakte zijn te pre-mixen. Koop een mooie lege fles en mix daar je cocktail in. Verdun jet cocktail met een beetje water en zet m koud weg. Als je dan gaat uitschenken, doe dan wat ijs in een voorgekoeld glas, garneer met een stukje fruit en klaar is Kees. Hieronder vind je de recepten.

Een kleine variatie op een klassieke Manhattan. De verhoudingen zijn simpel:

5 cl Bourbon of Rye whiskey
2,5 cl zoete Vermouth
2 dashes sinaasappelbitters

Je mixt alles in een glas met ijs en roert totdat de cocktail gekoeld en verdund is (zo’n 10/15 seconden) Het oorspronkelijke recept vraagt om Angostura bitters. Dat is goed te krijgen bij slijters, maar ook voor een wat apartere bitter kun je doorgaans goed terecht bij je speciaalzaak.

Als je deze cocktail van te voren wilt maken dan kun je dezelfde verhoudingen gebruiken. Voeg dan 15% van het totale volume aan koud water toe en laat het goed afkoelen. Garneer met een reepje sinaasappelschil op de rand van je glas.

Ik gebruikte kleine glaasjes voor deze whiskycocktail, dus een cocktailkers, oftewel een Maraschino kers was niet zo handig. Daarom deed ik er een klein drupje Maraschinolikeur bij in. Dat is natuurlijk optioneel, maar geeft wel een mooie finishing touch.

IMG_2468

Een supersimpele maar oh zo smakelijke cocktail. Het oorspronkelijke recept, de Rusty nail vraagt om een Schotse whisky (meestal een blend) met Drambuie. De blend zorgt voor een wat subtielere smaak, terwijl de Drambuie een flinke honing en kruidenkick geeft.

Voor de peaty nail heb ik het omgedraaid. Zorg voor een goed rokerige Single malt (ik gebruikte Benromach Peat smoke) met een iets lichtere whiskylikeur, de Atholl Brose

De verhouding is simpel.

3 cl Benromach peat smoke
3 cl Atholl brose
Garneer met een stukje citroenschil

Ook hiervoor geldt, mixen in een fles, 15% water ter verdunning en koud wegzetten.

FullSizeRender 2

Natuurlijk moet je elke mix een coole naam geven. Jij bestelt toch ook liever een Cuba Libre in plaats van een rum en cola?

Deze mix van Blended whisky (in dit geval Black Bottle) met Crabbies Ginger Beer is een variatie op de Dark en stormy (rum en Ginger Beer).

Deze cocktail is niet voor te mixen, maar dat hoeft ook niet. De verhoudingen zijn aan jezelf, maar zorg dat beide ingrediënten goed te proeven zijn.

Garneer met een klein stukje limoen en een muntblaadje. Voilá!

IMG_2470 2