Maltstock 2013

Maltstock 2013

Last weekend was my first ever big Whisky event, apart from the individual tastings I have attended. Being a last minute decision, I was very lucky to be able to get my hands on the last bed available due to somewhone who cancelled just minutes before I called the organisation to book a ticket. Talk about fate…

As you can imagine, my expectations were very high. I got assigned three masterclasses, Amrut distilleries from India, The Balvenie distillery from Scotland and the awesome Master of Malt. Apart from these three tastings, I also had a barbeque by the BBQGuru, two breakfasts provided by the Higlander Inn from Craigellachie in Scotland and a table full of shared bottles of whisky to look forward to.

Especially the shared bottles made the weekend very special. Normally, if you go to a festival, you get a selection of whiskies to taste from, but everything that doesn’t fall in the standard range costs “Drams”. Drams are bought for a small fee. No drams to be bought here. Every visitor to the festival was asked to bring their own bottle to share with everyone else. For free.

Which shows how generous people can be. I have seen (and tasted) very special bottles which would set you back €100,- easily. One person even had a bottle of 22 year old Mortlach, bottled in 1979, distilled in 1957. Whether it was genuine was debatable, but still… That’s a whisky you won’t find in the shops. Other memorable bottles for me (good or bad) were the Bruichladdich Octomore, which was like eating a peatfire, Macallan Ruby, and a single cask Old Pulteney sample.

My first introduction to Maltstock, the ‘whiskyworld’ and the people in it, turned out to be very promising. I have met some genuinely nice and generous people, and most importantly, we had a right good laugh. Isn’t that what whisky is all about?

 

Maltstock 2013

Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, waren mijn verwachtingen hoog. Ik had drie masterclasses toegewezen gekregen. Amrut Distilleerderijen uit India, The Balvenie uit Schotland en het toffe Master of Malt. Los van die drie proeverijen kon ik ook nog uitkijken naar een BBQ van de BBQGuru, twee Schotse ontbijten verzorgd door de Highlander Inn uit Craigellachie in Schotland en een tafel vol met zelf meegebrachte whisky’s.

In het bijzonder de door iedereen meegebrachte flessen maakten voor mij het weekend speciaal. Normaal gesproken ga je naar een evenement, mag je (een flink aantal) whisky’s proeven, maar als je iets anders wilt, moet je “Drams” kopen. Een Dram koop je voor een kleine vergoeding. Op Maltstock niet. Iedere bezoeker werd gevraagd een eigen fles mee  te nemen. Om te delen. Gratis. Dit laat zien hoe gul mensen kunnen zijn. Ik heb whisky’s gezien (en geproefd) die je makkelijk €100,- of meer zouden kosten in de winkel. Als ze al verkrijgbaar zijn of waren in een winkel.

Er was zelfs iemand die een Mortlach had meegenomen uit 1979, gedistilleerd in 1957. Of het ook echt zo was, was een onderwerp van discussie, maar hoe dan ook, dat was een whisky die je waarschijnlijk nooit weer zult drinken. Andere gedenkwaardige whisky’s (goed of minder goed) waren voor mij de Bruichladdich Octomore, wat proefde als vloeibare brandende turfblokken, the Macallan Ruby en een single cask Old Pulteney sample.

The Octomore

Mijn eerste introductie met Maltstock, de whiskywereld en de mensen die die wereld bewonen, bleek veelbelovend. Ik heb een heel aantal echt vriendelijke en gulle mensen ontmoet, en het allerbelangrijkst, we hebben ontzettend veel lol gehad. En dat is toch waar whisky uiteindelijk over gaat? Ik heb ook erg veel geleerd van de mensen en de tastings die ik heb meegemaakt. Allemaal weer voeding voor mijn eigen onderneming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *