Een opleiding voor Whisky…

Alles draait om kennis. Als je iets wilt gaan doen waar je je geld mee wilt gaan verdienen, dan moet je zorgen dat je er veel van weet en dat je veel onderbouwde kennis hebt. Je kunt nog zo veel grapjes maken tijdens een whiskyproeverij, maar als die ene vraag komt waar je geen antwoord op weet, dan zit je met de spreekwoordelijke peren. Gebakken nog wel… Daarom ging ik al vrij snel op zoek naar een opleiding die mij meer onderbouwde kennis zou geven over whisky. Er bestaat erg weinig specifiek op het gebied van whisky. Eerst vond ik dit, maar daar is niet genoeg animo voor. Op de wachtlijst dus. Toen kwam ik terecht bij de wijnacademie, waar je Liquorist kunt worden. Dat leek me wel wat. Alleen heb je wel iets van een startcertificaat nodig om dat te kunnen doen.

Gedestilleerd- en Bierbrevet

Uiteindelijk kwam ik bij een opleiding terecht die je in 8 weken klaarstoomt voor het gedestilleerd- en bierbrevet. Er is ook nog een Wijnbrevet, maar daar ligt mijn passie niet, die sla ik dus eerst over. We hebben een hoop nieuwe dingen geleerd die ik kan toepassen in mijn werk als gastheer van whsikyproeverijen. Het heeft mijn honger naar meer kennis alleen maar aangewakkerd. Ik wil meer weten over Grappa, over Cognac, Armagnac, Jenevers, Mezcals en Korenwijnen. Allemaal schitterende producten met elk hun eigen verhaal. 

Ook op het gebied van Bier heb ik een hoop geleerd. Ik weet waar de benaming ‘Tripel’ en ‘Dubbel’ vandaan komt. Waar komen die categorieen op het etiket van de flesjes VAKOvandaan? Ik weethet. Het is leuk om veel te weten over iets waar je regelmatig van geniet.

Een brede blik

Zoals ik al zei, de opleiding heeft mijn blik verbreed op het gebied van dranken. Mijn doel is nu de liquoristenopleiding te doen om zo veel mogelijk over Drank te weten te komen. Het opent weer nieuwe deuren en nieuwe smaken. Wie weet waar het mij brengt? Eerst zoveel mogelijk proeverijen geven en wat ik doe, zo goed mogelijk doen. Veel plezier hebben en zorgen dat het goed staat.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *